Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen

Ik sta onder een heerlijk warme douche en ik zing uit volle borst mee met “We will rock you” van Queen, dat uit de luidspreker van de bluetooth speaker schalt. De hete douchestralen masseren mijn stijve nek- en schouderspieren en ik geniet van even een momentje voor mezelf. Heerlijk even relaxen. Tegenwoordig hoeft de badkamerdeur niet meer op slot maar zo’n twintig jaar geleden was dat wel anders….

Altijd maar klaar staan

Twintig jaar geleden was ik de kersverse moeder van – ik mag wel zeggen – een pittige tweeling. Ik weet nog dat ik tegen iedereen, die me medelijdend aankeek, zei “ach, waar één slaapt kunnen ook twee slapen”.  Wat in theorie een mooi verhaal is, maar absoluut niet strookte met de dagelijkse realiteit. Natuurlijk sliepen ze wel, maar helaas niet in het zelfde ritme. Sliep de één, dan was de ander wakker en ik moet eerlijk bekennen dat ik regelmatig verzuchtte “moet dit nu leuk zijn, het lijkt wel alsof we een 24-uurs bedrijf zijn begonnen”.  Douchemomentjes zoals hierboven waren schaars maar broodnodig om even bij te tanken. En wat was ik blij toen mijn verlof over was en ik weer naar mijn werk kon….

“Uitrusten” op het werk

Hoewel ik een uitdagende baan als HR-manager had, genoot ik van mijn werk. Even geen luiers verschonen, hapjes geven en ogen in je achterhoofd hebben, maar gewoon rustig een momentje koffie kunnen drinken met collega’s, een volwassen overleg voeren en op je gemak kunnen lunchen en bijpraten. Werk was gewoon een uitje… 

Werk in tijd van Corona

Voor mij is dit natuurlijk al even geleden en ik hoef allang niet meer “bij te tanken” op mijn werk, maar weet nog heel goed hoe druk het was en hoe lastig het was om even tijd voor jezelf te vinden als jonge ouder. In deze tijden met Corona, waarin thuiswerken de norm is, is het combineren van werk en privé een extra uitdaging geworden. Nu is er geen ontspannen lunch op het werk, geen koffiemomentje met overleg en is er zelfs geen persoonlijk contact. We werken thuis en zien elkaar alleen nog via Teams en moesten dat lange tijd ook nog combineren met zorg en school voor onze kinderen. Gelukkig zijn de kinderdagverblijven en basisscholen inmiddels weer open en blijven ze dat hopelijk ook.

Kids met popcorn en tablet

Onlangs had ik een “APK”-tje (een nazorgsessie) met één van mijn oude cliënten. Ze liep op haar tandvlees nadat ze maandenlang haar werk als Product Manager vanuit huis had moeten combineren met de zorg voor haar driejarige dochter en het zelf lesgeven van haar vijfjarige zoon. Elke dinsdagochtend hadden zij en haar partner op hetzelfde moment een teamvergadering en installeerde ze de kinderen achter een tablet met een schaal popcorn met de opdracht dat ze haar het komende uur écht niet mochten storen. Wat uiteraard een onmogelijke opgave is voor twee kleine kinderen. Ze voelde zich schuldig naar haar kinderen en schuldig naar haar werk, omdat ze continu het gevoel had dat ze beiden tekort deed en faalde als moeder en medewerker. Dat zorgde in toenemende mate voor stress. Daarnaast had ze amper nog een moment voor zichzelf.

Hoe kun je voor jezelf zorgen?

Nu de kinderen weer naar het kinderdagverblijf en school konden, ging het alweer iets beter met haar. Maar wat als we straks weer in een lockdown terecht komen? Dat trek ik echt niet! Uit haar burn-out hersteltraject wist ze hoe belangrijk het was om af en toe tijd voor zichzelf te hebben. Ik herinnerde haar eraan, dat een kort momentje al voldoende kan zijn. Ik vertelde haar over mijn “douchemomenten” van vroeger en hoe ik daar nu nog van kan genieten als ik het even druk heb. Maak bijvoorbeeld een kort wandelingetje voor het slapen gaan en ga je ademhalings- en ontspanningsoefeningen weer doen. Dat was er even bij ingeschoten zei ze. Voor haar was deze ene sessie voldoende om weer herinnerd te worden hoe ze kon omgaan met haar stress.