Waarom je op tijd moet ontspannen

Wandelen bij stress en burn-out

“Zullen we even samen lunchen?”, roept mijn man uit de kamer naast me. Hij is docent wiskunde en nu hij zijn lessen online vanuit huis geeft, kunnen we samen lunchen. Hij loopt voor mij uit naar de keuken,  besmeert een paar boterhammen – en verdwijnt vervolgens weer naar zijn geïmproviseerde leslokaal om nog even “snel” wat af te maken voordat zijn volgende les weer begint.

Daar sta ik dan beneden in mijn eentje en kijk hem wat schaapachtig na. Terwijl hij met twee treden tegelijk de trap op rent, roept hij nog “sorry hoor, maar ik ben wat vergeten. Moet nog even wat afmaken. Zullen we anders straks even samen met Nina (onze Golden Retriever) gaan wandelen?”

Heerlijk thuiswerken

Het lijkt zo ideaal: heerlijk thuiswerken, niet meer in de file staan naar je werk. Weinig tot geen sociale contacten buitenshuis, geen teamsporten meer. Dus meer tijd om bijvoorbeeld samen te lunchen, te wandelen met de hond, of gewoon even een boek te lezen. Kortom, meer tijd voor ontspanning. De “blijf zoveel mogelijk thuis” heeft ook zo zijn voordelen en zorgt voor meer rust en ruimte. Toch?

… of toch niet

De realiteit is vaak anders. In werkelijkheid bestaat de kans dat je maar doorgaat met werken zonder te pauzeren. Dat het werk je opslokt en je vergeet om op tijd je pauzes te nemen.
Ik herken het van mijn coachklanten. Ze staan altijd “aan”, gaan altijd maar door hoe moe ze ook zijn, want opgeven is geen optie. Ze zitten continu met hun voet op het gaspedaal. Dit zorgt ervoor dat ze klachten krijgen zoals vermoeidheid, slapeloosheid en stijve spieren.

Wissel inspanning af met ontspanning

Daarbij vergeten ze tijdig hun rempedaal in te drukken en tijd te nemen voor ontspanning. En deze ontspanning is belangrijk! Het zorgt ervoor dat je tot rust komt en dat je lichaam kan herstellen. Eén van de eerste dingen, die ik daarom met mijn klanten doe, is een dagritme instellen. Elke inspanning wordt daarin gevolgd door een moment van ontspanning. “Golvend de dag door” noem ik dat. Het zorgt ervoor, dat het “herstelsysteem” in je lichaam wordt geactiveerd. Zo’n rustmomentje kan bijvoorbeeld zijn: even genieten van het zonnetje met een kop thee in de tuin, een lekkere lange douche of bad nemen, uitgebreid tijd nemen voor je lunch en avondeten (dus niet al werkend aan je bureau opeten).

Eind goed al goed

En hoe het bij ons thuis afliep? In de loop van de middag heb ik mijn man achter zijn bureau vandaan gesleept voor de bewuste wandeling met de hond. ‘Eigenlijk’ had hij geen tijd, omdat er nog wat voorbereid moest worden voor de volgende dag. Tijdens onze wandeling hebben we een goed gesprek gehad en besloten we voortaan ’s middags gezellig samen te lunchen in de tuin, genietend van de middagzon.