Hoe herken je een burn-out?

We spreken van een burn-out als je mentaal en fysiek volledig uitgeput bent. Daarmee is een burn-out de overtreffende trap van overspanning of stress en vooral een teken dat je veel te lang bent doorgegaan! We zeggen ook wel: een burn-out ligt op de loer als “je draaglast” (datgene wat je op je bordje hebt liggen) en je “draagkracht” (wat je denkt aan te kunnen) langdurig uit balans zijn. Je bent doodop en toch kun je maar niet tot rust komen.

Gezonde stress

Gezonde stress hebben we allemaal wel eens en zorgt ervoor dat we op belangrijke momenten pieken zoals bij een examen of een belangrijke presentatie op je werk. Je merkt het aan een snelle hartslag,  je gaat zweten en je spieren voelen gespannen aan. Je wordt ook alerter waardoor je beter presteert. Na dit piekmoment is de stress voorbij, je komt weer tot rust en je lichaam ontspant zich weer. Zo’n stressmoment is niets mis mee.

Ongezonde stress

Op het moment dat de stress aanhoudt dan wordt stress ongezond. Dit merk je aan toenemende vermoeidheid, hoofd- en spierpijn, hartkloppingen, piekeren (waardoor je slecht slaapt ook al ben je doodop), je bent sneller en vaker ziek. Je wordt vergeetachtig, je kunt je moeilijk concentreren en je bent snel emotioneel (huilen of juist prikkelbaar en kortaf zijn).

Je slaat je lunchpauze over of je neemt je werk mee naar huis, omdat je het anders niet op tijd afkrijgt. Sporten of afspreken met vriendinnen zeg je af, omdat je daar veel te moe voor bent. Als je  niet wilt toegeven dat het niet meer gaat en je doet er zelfs een schepje bovenop, dan is de kans groot dat je in een burn-out terecht komt.

Waarom krijgt de één wel en de ander geen burn-out

Vaak hebben de mensen, die gevoelig zijn voor stress en burn-out, mooie karaktereigenschappen, die tegelijkertijd hun valkuil zijn: ze zijn perfectionistisch, loyaal en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn gericht op de behoefte van anderen en vinden het moeilijk om  “nee” te zeggen.

Ze zien “toegeven dat het niet meer gaat” als een vorm van falen en dat zorgt dat ze maar door blijven gaan. “Ik dacht dat overkomt mij niet” is wat ik vaak terugkrijg van mijn cliënten en “als het anderen lukt om alle ballen in de lucht te houden dan moet ik dat toch ook kunnen”. Juist deze gedachten zorgen ervoor dat je niet tijdig op de rem trapt en uiteindelijk in een fikse burn-out terecht kunt komen.

Wat jezelf kunt doen tegen stress

Wat kun je nu zelf doen? Allereerst natuurlijk goed luisteren naar je lichaam. Zodra je merkt dat je klachten krijgt zoals hoofd- en spierpijn, veel piekert, slecht slaapt of je hoofd vol zit, neem dan tijd voor jezelf. Zorg dat je een momentje rust pakt zoals een lekker lange douche of maak een wandeling in het bos. Blijf vooral investeren in “zelfzorg”, blijf sporten en afspreken met vriendinnen. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen helpen ook om de rust terug te brengen in je hoofd en lichaam. Er zijn verschillende goede apps, die je hiervoor kunt downloaden.

Merk je dat je er zelf niet uitkomt? Neem dan contact op. Ik help je graag om je weer energiek en lekker in je vel te voelen.