Het is maandagavond en ik zit heerlijk onderuit op de bank onder een dekentje. Buiten giert de wind om het huis en de regen slaat tegen de ruiten. In mijn handen een heerlijk kopje gemberthee.
De televisie staat aan en ik zie hoe een groep mensen met zware bepakking op hun rug zich een weg baant door een verlaten landschap. Alles wat ze op hun route tegenkomen moeten ze meenemen, van zware boomstammen tot grote jerrycans met water. De gezichten afgepeigerd, de tred steeds zwaarder en vermoeider. Je ziet en voelt de pijn en intussen roept één van de begeleiders “als je denkt dat je niet meer kunt zit je nog maar op 40%”! Het doet me denken aan hoe ik me voelde vlak voor mijn burn-out: uitgeput, maar toch dóórgaan. Die drang om door te zetten, ondanks alles, herken je vast en zeker ook als je tegen een burn-out aanzit.
Misschien raad je het al, ik kijk naar het programma Kamp van Koningsbrugge. Mocht je het niet kennen: hierin ondergaat een groep mensen een speciale commandotraining.
Opgebrand en leeg: herken de signalen van een burn-out?
Ik neem nog een slokje van mijn hete thee en kruip nog wat verder onder mijn warme zachte dekentje. Het zinnetje “Als je denkt dat je niet meer kunt, zit je nog maar op 40%” blijft plakken in mijn hoofd en mijn gedachten gaan weer terug naar de tijd vlak vóór mijn burn-out. Voordat ik aan mezelf durfde toe te geven dat het echt niet meer ging. Toen het me gewoon niet lukte om zo rustig op de bank te zitten terwijl ik daar zo naar verlangde. Ik herken de vermoeidheid in de ogen van de kandidaten op televisie maar nóg meer herken ik het willen doorgáán, het negeren van de pijn en de vermoeidheid. Het uitgeput, opgebrand en leeg zijn en jezelf op de been houden met zinnetjes als “nog even dan…” of “het is bijna klaar…”.
Geen energie meer? Dit is wat je lichaam je probeert te zeggen
Zinnetjes die aangeven dat je ver in je reserves zit en dat je puur op wilskracht verdergaat. Zinnetjes die er ook voor zorgen dat je over grenzen gaat en niet luistert naar je lichaam waardoor je in een overlevingsmechanisme terecht komt en je dus niet meer ontspannen op de bank kunt zitten omdat je lichaam zo onrustig aanvoelt. Dat je ’s nachts wakker in je bed ligt te woelen omdat je je gedachten niet stil kunt zetten. Dat je je hart onrustig voelt kloppen in je borstkas, een hoge en snelle ademhaling hebt. Dat je spieren gespannen en stijf aanvoelen.
Waarom rust nemen essentieel is bij burn-out herstel (en tegelijk zo lastig)
De eerste stap op weg uit je burn-out is het herstellen van je energievoorraad. Rust nemen helpt je lichaam en geest herstellen en is een cruciale stap in je burn-out herstel. Ik leg het vaak uit aan de hand van een metafoor van een gebroken enkel: als je je enkel gebroken hebt, dan krijg je gips en moet je een aantal weken met je voet omhoog zitten tot het bot weer aan elkaar gegroeid is. Rust zorgt voor herstel van het bot. Rust nemen bij burn-out helpt je lichaam en geest herstellen. Rust zorgt ervoor dat je lichaam kan ontspannen en je energievoorraad wordt bijgevuld, een essentiële stap in energieherstel bij burn-out. Het is wel een kwestie van doorzetten want je lichaam staat op standje “onrustig” en heeft tijd nodig om te resetten. Geef jezelf daarom minimaal twee weken en hou vol!
Praktische tips voor energieherstel bij burn-out
Graag geef ik je hierbij een paar tips voor waarmee je direct aan de slag kunt:
- Accepteer dat het zo niet langer gaat
Dit is misschien wel de moeilijkste stap. Het feit dat je deze blog leest, betekent dat je ergens voelt dat het zo niet goed gaat. Durf dit toe te geven aan jezelf. Pas als je accepteert dat het zo niet langer gaat, kun je beginnen met herstellen. Dit is de eerste stap in energieherstel bij burn-out.
- Breng je energievreters en energiegevers in kaart
Schrijf op wat je energie kost en wat je energie geeft. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Voor mij kostten boodschappen doen en het brengen en halen van mijn kinderen veel energie. Wat mij juist energie gaf, was een wandeling met de hond, een uurtje in bad, of een cappuccino in een stil huis. Door deze activiteiten te herkennen, kun je bewust keuzes maken.
- Plan dagelijks één moment voor jezelf
Kleine momenten van ontspanning kunnen een groot verschil maken. Plan daarom elke dag een activiteit voor jezelf waar jij energie van krijgt of door ontspant. Denk aan een korte wandeling, luisteren naar je favoriete muziek, of rustig een boek lezen. Door dagelijks tijd te nemen voor jezelf, help je je lichaam en geest herstellen.
Deze praktische tips helpen je om de eerste stappen te zetten naar energieherstel. Wil je meer begeleiding bij het herstellen van je burn-out? Overweeg dan coaching om te werken aan blijvende balans en energie.
Wacht niet langer en zet vandaag nog de eerste stap naar energieherstel en balans. Met mijn praktische en ervaringsgerichte coaching help ik je om weer grip te krijgen op je energie en leven, zonder dat je het alleen hoeft te doen. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Veel werkgevers vergoeden mijn trajecten en ik help je graag om dit te regelen.