Mijn persoonlijke ervaring met stress en burn-out

Hoe het was
Het was 2014. Al vele jaren werkte ik met enorm veel plezier als HR manager in een commerciële organisatie. Mijn hart had ik verpand aan het bedrijf en de mensen. Het was een pittige baan, maar ik haalde er veel voldoening uit. Ervoor zorgen dat de medewerkers goed in hun vel zaten was mijn persoonlijke missie. Zorgen voor anderen, dat deed ik veel en graag. Ook privé.

Het combineren van mijn baan, een studie, het huishouden, de zorg voor onze kinderen, sporten, sociale contacten etc. viel me zwaar. Ik hield vele ballen in de lucht en dat zorgde ervoor, dat het steeds minder goed met me ging. Meer en meer bekroop me het gevoel geleefd te worden.  Mijn werk, dat ik eerst zo leuk vond, begon me zwaar te vallen. Ik sliep slecht, voelde me altijd maar moe, had steeds meer last van hoofdpijn, spierpijn en kreeg hartkloppingen. Het voelde alsof mijn lijf me van alle kanten in de steek begon te laten.

Ook mentaal ging het niet goed. Ik piekerde over van alles, was prikkelbaar en futloos. Daarbij vergat ik steeds van alles en kon ik me nergens echt meer op concentreren. Ik voelde me continu gespannen en om niets begon ik al te huilen. Toen op een gegeven moment letterlijk het licht even uit ging, wist ik “hier moet iets gebeuren”. 

De ommekeer 
Via een collega kwam ik in contact met een stress & burn-out coach. Deze coach werkte buiten in de natuur en combineerde gesprekken met bewegen (wandelen/joggen). Wat was dat heerlijk! Het buiten zijn in de natuur zorgde ervoor dat de spanning wegvloeide uit mijn lijf. Het bewegen bracht de nodige rust in mijn hoofd. Ik leerde steeds beter en sneller de symptomen van stress in mijn lijf herkennen. Mijn energie kwam langzaam weer terug, ik kreeg inzicht in mijn kwaliteiten én valkuilen, leerde mijn grenzen aangeven en ontdekte waar ík blij van werd. 

Voor mijn omgeving was deze nieuwe Hiske soms even wennen. Voor mij zelf was het een verademing. Hoe goed voelde het om weer de regie te hebben over mijn leven en rust en ruimte te ervaren. Dit gunde ik ieder ander ook. Ik besloot mijn hart te volgen, ben mij gaan specialiseren als stress & burn-out coach én daar heb ik tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van.

Typisch Hiske

Ik coach buiten in en met de natuur. Kenmerkend voor mij zijn mijn nuchterheid, eerlijkheid, scherpe blik en droge humor. Ik word vaak omschreven als rustig, inlevend en betrokken maar ook als doortastend, analytisch en waar nodig confronterend maar altijd liefdevol.

Mijn visie op stress & burn-out herstel

Ik geloof dat de combinatie van coachen en wandelen buiten in een mooie groene omgeving dé manier is om snel en effectief te herstellen van chronische stress en/of burn-out. Je ademt frisse lucht in. Het buiten zijn in de natuur zorgt voor de nodige ontspanning in je lijf en ruimte en rust in je hoofd. Je krijgt weer energie en dat is een noodzakelijke basis om samen aan de slag te gaan met je mentale herstel: inzicht in valkuilen en nieuwe keuzes maken. Het wandelen brengt letterlijk je gedachten en gevoelens in beweging. Daarbij dient de natuur ook als oefenmateriaal. Dat verstevigt het effect, omdat je aan den lijve ervaart wat gedachten en gevoelens met je doen.

Als je me zou kennen, zou je weten dat:

  • ik een geboren en getogen Friezin ben
  • mijn gezin voor alles gaat
  • enorm kan genieten van een dagje sauna 
  • ik elke keer weer zwijmel bij “the holiday” 
  • ik zomers het liefst ga wandelen in de bergen
  • ik graag wandel met onze Golden Benthe
  • ik bijna nooit win met Kolonisten van Catan
  • ik elke winter hoop te schaatsen op natuurijs
Hiske Douma - Wandelcoach bij Stress en Burn-Out

Opleidingen

De opleiding tot “psychosociaal therapeut” is een 4-jarige HBO-opleiding bij Psychodidact. Een psychosciaal therapeut leert de veranderingsprocessen van emotioneel gezonde mensen te begeleiden. Dit zijn mensen zónder psychische aandoening, maar helaas wel vaak mét een beperking in het gedragsrepertoire door niet functionele patronen van denken, voelen en doen. Problematiek steekt de kop op als situatieveranderingen op hun pad komen, bijvoorbeeld door een echtscheiding, pesterijen, verlies van een geliefde, ziekte, ontslag, werkdruk. Als therapeut werk je doelgericht aan het verlagen van de stress van de cliënt door middel van coaching, counseling en conflictbemiddeling. Hierdoor zullen klachten afnemen en de persoonlijke effectiviteit toenemen. 

 

Praktische opleiding tot loopbaanadviseur  waar bij je leert werken met de praktische en arbeidsmarktgerichte werkmethode van de “loopbaantrechter”. Daarnaast leer je inzicht krijgen in de verschillende fasen van loopbaanadviestrajecten en kennis van diverse instrumenten om cliënten doelgericht te begeleiden bij loopbaanvragen. Je bent in staat vragen van cliënten om te zetten in een gestructureerd plan van aanpak en je biedt begeleiding bij realisatie van dit plan.

De loopbaantrechter is een praktische en arbeidsmarktgerichte werkmethode centraal waarmee je jouw klanten in individuele trajecten een duidelijk antwoord helpt te vinden op de vragen ‘Wat wil ik eigenlijk?’ en ‘Welke mogelijkheden zijn er voor mij op de arbeidsmarkt?’. We gaan stap voor stap in op wat je kunt doen en welke vragen je precies moet stellen om jouw klant te helpen de meest passende (nieuwe) beroepsrichting te ontdekken. Met de inzet van de loopbaantrechter in een begeleidingstrajecten, heeft de klant in vijf stappen een realistisch loopbaanplan en kan doelgericht gaan solliciteren.

​Daarbij is de loopbaantrechter voor de klant ook gewoon leuk om te doen. Dat komt omdat je je in deze aanpak vooral richt op waar iemand plezier aan beleeft en omdat het de verbeeldingskracht aanwakkert. Het feit dat jouw klant na drie gesprekken al zicht krijgt op nieuwe perspectieven geeft energie. 

In deze 1-jarige opleiding tot stress- en burn-out coach aan de HRD Academy leer je medewerkers of coachees met spanningsklachten effectief te begeleiden zodat ze weer zo snel als verantwoord mogelijk vitaal en gemotiveerd aan de slag kunnen. Je helpt hen dreigende overspannenheid of burn-out te herkennen en te voorkomen. Onderwerpen hierbij zijn: herstel van conditie, omgaan met stress en emoties, in kaart brengen stressbronnen, match met het werk, terugvalpreventie.  

Richting organisaties leer je werkdrukonderzoek uitvoeren en organisaties en leidinggevenden te adviseren over preventie en remediëring van stress en burn-out. Onderwerpen hierbij zijn: organisaties adviseren hoe ze werkdruk op een gezond niveau kunnen houden. Leidinggevenden leren hoe ze vroegtijdig stress signalen kunnen herkennen en er adequaat op reageren. Adviseren over verminderen van werkgebonden stressfactoren, terugvalpreventie. 

Een ontspannen en natuurlijke ademhaling is bij ieder mens in aanleg aanwezig, maar deze kan verstoord raken door fysieke, psychische of sociale problemen zoals o.a. door stress, angst, hyperventileren en/of paniek.

In deze verdiepingstraining is ingegaan op de invloed van stress, angst en hyperventileren op onze de ademhaling op zowel het lichaam als de geest. Als men in rusttoestand, zonder dat men zich lichamelijk inspant, sneller en dieper ademt dan is men aan het  (chronisch) hyperventileren, wat overigens geen ziekte is maar een manier van snel en diep ademhalen. Het Ademhalingscentrum raakt hierdoor ontregeld, langdurige stress of spanning kan hieraan ten grondslag liggen. Naast deze theorie over de manier van ademhalen, gaan we ook praktisch aan de slag om het middenrif te trainen. 

1-jarige erkende praktijkopleiding tot coach aan de Academie voor Psychodynamica. Het lesprogramma omvat de basistechnieken welke nodig zijn om coachgerichte persoonlijke- en organisatievraagstukken op effectieve wijze te begeleiden. Kennis van methodieken als: NLP, Voice Dialogue, mindfulness, systemisch werken (familie- en organisatie opstellingen), provocatief coachen, kernkwaliteiten, assen van verandering. 

4-jarige HBO Bachelor opleiding met als specialisatie “HRM en Psychologie” gevolgd bij de NCOI (2005-2009). 

Zet je eerste stap vandaag nog!

Klik op onderstaande button. Vul hier je gegevens in en ik neem binnen één werkdag contact met je op voor een online kennismakingsgesprek. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Aan de hand van jouw persoonlijke stress analyse kan ik bepalen hoeveel sessies jij nodig hebt, zodat je direct helderheid hebt over jouw kosten. 

Wil je liever eerst bellen? Dat kan natuurlijk ook! Mijn telefoonnummer is 06-13738443. 

aanvraag gratis kennismakingsgesprek